Ortodonti

Ortodonti - Diş Hekimi Begüm Gül | Kozyatağı

Diş Hekimliği’nin dallarından biri olan ortodonti; alt ve üst çenede var olan yapısal bozukluklar başta olmak üzere aralıklı diş, dişlere bağlı olarak görülen kapanış bozuklukları ve diş çapraşıklıklarının tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır.

Ortodonti tedavisi nasıl yapılır?

Ortodontik tedaviler; Ortodonti uzmanının yapacağı klinik muayenenin ardından hastadan alınan röntgen ve alçı modellerinin üzerinde ölçüm ve analizler sonrasında konulan teşhis doğrultusunda planlanmaktadır. Sözkonusu tedavi yöntemi; konulan teşhisin ardından çıkarılan tedavi planına göre sabit ya da takıp çıkarılabilen çeşitli aparatların yardımıyla yapılır. Bu aparatların hangi şekilde olacağı tedavinin gereklerine göre belirlenir.

Ortodonti tedavisi kimler tarafından yapılır?

Ortodontik tedaviler; 5 yıllık diş hekimliği eğitiminin ardından en az 4 yıl ortodonti uzmanlığı eğitimini tamamlayarak ‘Ortodondist’ ünvanı almış uzman hekimler tarafından yapılmaktadır.

Ortodonti Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde yaygın olarak kullanılan 4 tip ortodonti tedavi yöntemi bulunmaktadır. İşlem sırasında kullanılacak olan teller hastanın sahip olduğu yapısal bozukluğa ve hastaların beklentisine göre değişiklik gösterebilmektedir. Çapraşıklığın çok şiddetli olmadığı durumlarda tel takılmadan şeffaf plaklar yardımıyla yapıl.günümüzde bu tedavi şekli sıklıkla uygulanmaktadır.

  • Metal Diş Teli (Metal Braketler): Dayanıklı olmasının yanı sıra en çok kullanılan diş tellerinden biri olan metal braketler yardımıyla bozukluğun derecesine göre 6 ay ile 2 yıl gibi bir sürede iyileşme sağlanabilmektedir.
  • Şeffaf Diş Teli (Porselen Braketler): Şeffaf diş telleri porselen bazlı bir materyalden üretildiği için çok daha estetik bir görünüme sahiptir. Ancak metal diş teli kadar dayanıklı olmayacağı için daha dikkatli kullanılması gerekmektedir.
  • Lingual Diş Teli (Lingual Braketler): Diş tellerinin rahatsız edici görünüşü ortadan kaldırmak için geliştirilen lingual diş telleri; metal veya şeffaf diş tellerine benzer durumlarda kullanılabilmektedir.

Ortodonti tedavisi her yaşa uygulanabilir mi?

Ortodonti tedavilerinde herhangi bir yaş sınırı olmamakla birlikte, dişleri çevreleyen kemikleri sağlıklı olan herkese ortodonti tedavisi uygulanabilmektedir. Çene kemiklerinde bir düzensizliğin bulunması durumunda ise yapılacak ortopedik tedavinin ardından tedavinin zamanlamasına hasta muayene edildikten sonra karar verilmektedir.

Ortodonti tedavisi ne kadar sürer?

Ortodontik tedavilerin süresi bireyin durumuna ve yapılacak tedavinin şekline göre değişiklik göstermektedir. Bu aşamada tedaviyi gerçekleştirecek ortodontistin öncelikli hedefi hızlı bir şekilde ilerlemekten ziyade dokular zarar görmeden estetik ve fizyolojik açısından en iyi sonucu alabilmektedir.

Sadece dişleri ilgilendiren bozuklukların tedavisi, dişlerle birlikte çene düzensizlikleri olan bozuklukların tedavisine oranla daha kısa sürmektedir. Problemin şiddeti, yaş ve tedaviye gösterilen uyuma bağlı olarak tedavi süresi yaklaşık 6 ay ile 3 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Tedavi sırasında ağrı veya acı duyulur mu?

Braketlerin dişlerinize takılması sırasında herhangi bir şekilde canınızın yanması sözkonusu değildir.Braketlerin takılmasının ardndan 1-2 gün hassasiyet oluşabilir.Aylık periyodlarınız sırasında dişlerinizin üzerindeki ark telleri değiştirilip tekrar kuvvet uygulanacağından, işlem sırasında kısa süreli hafif bir hassasiyet hissetmeniz normaldir.

Tedavi süresince nelere dikkat etmek gerekir?

Tedavinin başarıya ulaşması için en önemli faktörlerin başında iyi bir ağız hijyeni gelir. Diş ve diş etlerinin sağlığı tedavinin başarı ve süresini doğrudan etkilemektedir.

Tedavi esnasında elma ve havuç gibi sert gıdaları ısırarak yemek yerine, küçük parçalara ayırarak yemek gerekir. Fındık, ceviz gibi kuruyemişlerin yanı sıra kiraz, erik ve zeytin gibi besin maddelerinin çekirdekleri çıkarılmadan yenilmesi ağızdaki braketlere zarar verme olasılığı olduğundan uygun değildir.

Yine bu dönemde asitli yiyecek içeceklerin tüketilmemesi veya pipet yardımıyla tüketilmesi önerilir.

Braketlerin bakımı ve ağız temizliği için neler yapılmalıdır?

Tedavi süresince dikkat edilmesi gereken en önemli husus ne yenilirse yenilsin yemekten hemen sonra dişlerin fırçalanmasıdır. Her fırçalamadan sonra braketlerin etrafının yeterince temizlenip temizlenmediği aynada dikkatlice kontrol edilmelidir.Çünkü braketler besin artığı ve bakteri plağı birikimi için oldukça uygun bir dizayna sahiptirler. Bu nedenle diş fırçalamanın yanında günde bir kez akşamları diş ipiyle veya ara yüz fırçalarıyla braketlerin ve dişlerin arası iyice temizlenmelidir. Ayrıca her 6 ayda bir mutlaka diş ve dişetlerinin kontrolü ve gerekiyorsa bakımı yaptırılmalıdır.

Dt. Begüm Gül

Diş Hekimi Begüm Gül - Kozyatağı