Laminate Veneer
Laminate Veneer; dişlerin ön yüzeylerinden aşındırma yapılmaksızın veya çok az aşındırma yapılarak dişlere uygulanan yaprak şeklide porselenlerdir.Laminate veneer protezlerle dişlerin şekil, form ve renklerini değiştirmek mümkündür.
Klasik porselen kuronlardan farklı olarak dişten çok az mine dokusunun kaldırılması suretiyle yapılan Laminate Veneer uygulaması aynı zamanda en konservatif tedavi şeklidir.
Laminate Veneer Kimlere Uygulanır?
Porselen Laminate Veneer tedavisinin temel amacı; dişlerin görünümünü düzelterek, estetik bir görünüm kazanmasını sağlamaktır.
Laminate Veneer Tedavisi;
Dişlerin arasında bulunan Diastema adı verilen boşlukların kapatılmasında,
Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilerde,
Kırık nedeniyle madde kaybı olan dişler ve eski dolguların bozulmuş renk ve yapısının düzeltilmesinde kullanılabilmektedir.
Minimal çapraşıklığı olan bireylerde dişleri yeniden sıralamak için ortodontik tedaviye alternatif olarak uygulanabilir
Laminate Veneer Uygulamasının Avantajları Nelerdir?
- Işık geçirgenliğinin olması nedeniyle Laminate Veneer kaplamalar, renk ve görünüm bakımından doğal dişe çok yakındır.
- Hastanın kendi dişlerinden ya hiç aşındırma yapılmaz ya da çok az aşındırma yapılır.
Estetik görünüme sahiptir. - Çay, kahve ya da asitli içeceklerden dolayı Laminate Veneer kaplamalarda renk değişimi olmaz.
- Tedavi bitmeden önce uygulamanın son halini bir örnekle önceden görebilmek mümkündür (moke up uygulamaları).
Laminate Veneer Uygulamasının Kullanım Ömrü Nedir?
Laminate Veneer uygulamasının kullanım süresi ile ilgili net bir sure vermek doğru değildir. Ağız hijyeninin optimumda olduğu ve hekim kontrolünün düzenli yapıldığı durumlarda süe uzayacaktır.
Laminate Veneer Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Lamine dişlerin laboratuvar üretim aşamaları genellikle 3-4 gün sürmektedir. Ancak yapılacak gülüş tasarımı ve detaylı ön çalışmalarla bu sürenin 1 hafta olarak düşünülmesi önerilir. Diş kesimi ve ölçü seansını takiben 1 hafta sonra da yapıştırma seansı yapılmaktadır.
Laminate Veneer Uygulamasının Aşamaları Nelerdir?
Laminate Veneer tedavisine başlamadan önce ilk olarak hasta için en uygun gülüş tasarımı yapılmaktadır. Bu noktada diş etlerinin sağlıklı olması da son derece önemlidir. Yapılacak işlemde estetik beklenti yüksek olduğundan öncelikle diş taşı temizliği ve küretaj gibi tedavilerin uygulanması gerekir. Ayrıca diş etinde şekil bozukluğu varsa bunun düzeltilmesi de şarttır.
Tüm bu hazırlık işlemlerinden sonra sonuç tedaviyi ,moke up denilen ve dişlerinizde hiçbir aşındırma yapılmadan uygulanan maketlerle , görmek mümkündür.
Işleme başlarken;
- Laminate kaplama için küçük bir aşındırma işlemi veya pürüzlendirme işlemi yapılır.
- Dişlerin ölçüsü alınır,
- Diş hekiminiz laminelerinizin hazırlanması aşamasında geçici laminate veya geçici dolgu işlemi yapabilir.
- En son aşamada ise laminate veerleriniz dişlerinize yerleştirilir.
Laminate Veneer Uygulamasında Protezler Düşer mi?
Lamina dişler, adeziv yöntemlerle resin yapıştırıcılar kullanılarak dişe yapıştırıldığından çıkarılması veya düşmesi mümkün değildir.
Laminate Veneer Tedavisi Acı Verir mi?
Tedavi yapılırken dişleriniz uyuşturulduğu için işlem yaparken acı hissetmezsiniz. Geçici laminate yerleştirildiğinde hassasiyet yaşamanız olası bir durumdur.
Tedaviden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lamina porselenlerin dişlere yapıştırılmasından sonra dayanıklılığı artacaktır.Ancak yine de laminaların zarar görmemesi için sert şeyleri çiğneme, diş gıcırdatma, tırnak yeme ve kalem ısırma gibi alışkanlıklar bırakılmalıdır. Ayrıca 6 ayda bir dişlerinizin kontrol edilmesi gerekmektedir.