Implant

Implant Tedavisi - Diş Hekimi Begüm Gül | Kozyatağı

İmplant, herhangi bir sebeple eksilen diş veya dişlerin ağız ve çene estetiğini yeniden kazandırarak, eksik dişlerin tamamlanması amacıyla çene kemiğine vida şeklinde yerleştirilen yapay bir diş köküdür. Çene kemiği, titanyumu vücudun bir parçası olarak algıladığından implantlar genellikle titanyumdan yapılmaktadır. Yüksek doku uyumu nedeniyle başarı oranı oldukça yüksektir.

İmplant tedavisinin bu denli tercih edilmesinin nedeni ise tek diş eksikliklerinden hiç dişi olmayan hastalara kadar çok geniş bir yelpazede uygulanabiliyor olmasıdır. Gerek diğer dişlere müdahale etmeden tedavi imkanı yaratması gerekse de çiğneme hissinin normale en yakın olması nedeniyle implant tedavileri günümüzde en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

Implant Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yapılacak implant işlemi sırasında öncelikle bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. İşlemin yapılacağı kemikte bir yuva hazırlandıktan sonra açılan bu yuvaya implant yerleşimi yapılır. İmplant işleminden önce mutlaka hastanın röntgenleri değerlendirilmelidir röntgen tetkiklerinin yeterli olmadığı durumlarda dental tomografilerden de faydalanılır. Hastanın sistemik hastalıkları ve sigara kullanımı değerlendirilir.

İmplant uygulamasının ardından implantların çene kemiği ile kaynaşması beklenmektedir bu süre 8-12 hafta arasında değişebilir.

İleri cerrahi yapılan uygulamalarda süreç uzayabilir.

İmplant Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

İmplant tedavisi, 18 yaş ve üzeri genel sağlık durumu iyi olan, sağlıklı dişetleri ve çene kemiğinde implantları destekleyebilecek oranda kemik bulunan her bireye uygulanabilir.

İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

Kontrol altına alınmayan diyabet hastaları başta olmak üzere kalp rahatsızlıkları, aşırı sigara kullanımı ve boyun bölgesine yapılmış radyasyon tedavisi alan kişilerin implant işlemine uygun olup olmadıklarına doctor konsültasyonları ile karar verilir.

İmplant Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Hastanın çiğneme, fonasyon ve estetik kayıpları giderilir. Diş eksikliğine bağlı olarak kaybedilen özgüven yeniden kazandırılır.Implant uygulaması sadece diş eksikliğinin olduğu bölgeye yapıldığı için yandaki komşu dişlere zarar vermemekle birlikte zamanla meydana gelen kemik kaybının da önüne geçmektedir. Bu nedenle kaybedilmiş dişin yerine implant tedavisi uygulanması çevre dişlerin yanı sıra tüm çiğneme sisteminin sağlığı ve fonksiyonu açısından da oldukça önemlidir.

Uygulama Esnasında Ağrı Olur mu?

İmplant cerrahisi lokal anestezi ile yapılacağından işlem sırasında herhangi bir ağrı duyulmamaktadır. Implantın çene kemiğine yerleştirildiği günün akşamında ise hafif bir sızı , ilerleyen günlerde o bölgede şişlik oluşabilir.Hekiminiz tarafından önerilen buz uygulaması ve verilen ağrı kesiciler ile antibiyotik tedavisi düzenli uygulandığında süreç sorunsuz atlatılabilir.

İmplant Tedavisi Ne Zaman Tamamlanır?

Uygulanan tedavinin tamamlanma süresi hastanın durumuna ve yapılan işlemlerin içeriğine bağlı olarak değişmektedir. Genel olarak bu süre 8-12 hafta arasında değişir.

İmplant Tedavisinin Ömrü Kaç Yıldır?

İmplantlar da tıpkı doğal dişlerimiz gibi bakım gerektirmektedir.Doğru şekilde yapılan implantlar iyi bir ağız hijyeni ve düzenli kontrollerle ömür boyu ağızda kalabilir.

İmplant Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Implant uygulamasından sonra ilk 48 saat kesinlikle sigara içilmemelidir. Bu dönemde hekiminiz tarafından önerilen ilaçlar düzenli kullanılmalı ağız içi hijyene çok dikkat edilmelidir. Yine bu dönemde aşırı asitli, baharatlı, acı, ekşi gıdalardan kaçınılmalıdır.

Dt. Begüm Gül

Diş Hekimi Begüm Gül - Kozyatağı