Endodonti

Diş Beyazlatma - Diş Hekimi Begüm Gül | Kozyatağı

Endodonti; diş, diş kökleri ve çevre dokulardaki hastalıkları teşhis edip, söz konusu hastalıkların nedeni, önlenmesi ve tedavisini konu edinen diş hekimliğinin anabilim dallarından biridir. Başka bir deyişle Endodonti; diş pulpası ve dişi çevreleyen dokularla ilgili hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği branşıdır.

Endodonti İşlemini Gerektiren Durumlar Nelerdir?

  • Ağrı kesicilerle dahi geçmeyen dişte meydana gelen ağrı,
  • Diş etrafında, diş etinde veya lenf bezlerinde meydana gelen şişlik,
  • Soğuk ve sıcağa karşı aşırı hassasiyet,
  • Geceleri artış gösteren keskin acı,
  • Enfeksiyon kaynaklı dişte renk değişimi

gibi durumlarda mutlaka endodonti uzmanına başvurulmalıdır.

Endodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Halk arasında kanal tedavisi olarak da bilinen endodonti tedavisi; çürümüş ya da enfekte olmuş dişi kurtarmak amacıyla yapılmaktadır. Tedavinin uygulama aşamaları, hastanın şikayetini bildirmesinin ardından yapılan kontrol muayenesi ile birlikte başlar.

  • Çürük ya da kırığın sinirlere ulaştığının tespit edilmesi durumunda hastaya kanal tedavisi uygulanacağı belirtilir.
  • Yaklaşık 1 saat sürecek işlem sırasında hastanın çürük dişi öncelikle uyuşturulur.
  • Çürük dişin içi temizlendikten sonra sinir dokusu çıkarılarak, çeşitli solüsyonlarla kanal içi yıkanır.
  • Kök sonuna doğru kanalların temizliği yapılarak kanalların genişlemesi sağlanır. Ardından boşaltılıp, genişletilip, temzilenen kanallar doldurulur.

Ağrıyan her dişe kanal tedavisi yapılır mı?

Ağrıyan ya da çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz. Kanal tedavisi kararı hekim tarafından detaylı bir ağız içi muayene ve röntgen sonrası verilir.

Kanal tedavisi yapılan bir dişin ömrü ne kadardır?

Kanal tedavisi uygulanmış dişler; uzun yıllar ağızda kalarak, çiğneme fonksiyonunun devamlılığına ve estetiksel anlamda güzel bir görünümün elde edilmesine olanak sağlamaktadır. İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız ve diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilmektedir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Endodonti Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Pulpa denilen diş sinirinin canlı olduğu durumlarda tedavi genellikle tek seans sürer. Ancak dişin canlılığını yitirerek, kök ucunda enfeksiyon olması durumunda kanal tedavisinin seans sayısı da dişin durumuna göre artacaktır.

Tedavi sonrasında hasta nelere dikkat etmelidir?

Kanal tedavisi dişte görülen probleme göre sıklıkla 1 veya 2 seansta tamamlanmaktadır. Tedavi sonrası hastanın ilk 2 – 3 gün dişinde rahatsızlık hissetmesi normaldir. Hasta diş hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda rahatsızlık hissetmesi durumunda ağrı kesici kullanabilir. Bazı vakalarda tedaviye destek olarak

Dt. Begüm Gül

Diş Hekimi Begüm Gül - Kozyatağı