Diş Protezleri
Protez Tedavisi ağızdaki eksik diş sayısına ve yerleşimine göre; söz konusu eksiklikleri gidererek, ağız bütünlüğünü yeniden kazandırıp, yalnızca estetik açıdan değil aynı zamanda çiğneme fonksiyonları ve konuşmanın sağlanmasını hedefleyen diş hekimliğinin en önemli dallarından bir tanesidir. Ağızda çeşitli nedenlerle kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan tüm yapay oluşumlar protezdir.
Hastanın kişisel ihtiyaçları doğrultusunda üretilen diş protezinin kişinin ağzına tam uyum sağlayıp doğal görünmesi ve fonksiyonel bir kullanım özelliğine sahip olması gerekir.
Kaç Çeşit Protez Bulunmaktadır?
Diş protezleri genel anlamda sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılır. Kullanılacak olan protez dişler, hastanın ihtiyacına göre değişiklik göstermektedir.
- Sabit Diş Protezleri: Ağız içine yapıştırılarak veya vida yardımı ile uygulanan sabit diş protezleri, kişinin kendi isteğiyle çıkarılamamaktadır.Kuron protezleri, laminate veneerler, köprü protezleri, hibrit protezler ve implant üstü sabit protezler bu grupta yer almaktadır.
- Hareketli Diş Protezleri: Hareketli diş protezi hastanın kendisi tarafından takılıp çıkarılabilmektedir. Hareketli protezler total protezler, parsiyel protezler ve implant üstü olarak sınıflandırılabilir.
Diş Protezinin Amacı Nedir?
Bireyin kaybettiği estetik, fonksiyon ve fonasyonun yeniden kazandıırlmasıdır.
Protezlerin Yapım Aşaması Ne Kadar Sürer?
Bu durum yapılacak proteze göre değişkenlik göstermektedir. Tek seansta bitirilebileceği gibi implant üstü protezlerde bu süre öncelikle implantın osseointegrasyonu bekleneceğinden süreç 3 ayı bulabilir.
Protezlerin Kullanım Ömrü Nedir?
Uygulanacak diş protezleri iyi bakım ve hijyenin sağlandığı noktada kişiye uzun yıllar hizmet edebilmektedir.
Total Protezlerle Rahat Yemek Yenebilir mi? Konuşmam değişir mi?
Çenelerden ölçü alınarak kişiye özel olarak yapılan protezlerin tutuculuğu, alt ve üst çenedeki kemik miktarına bağlıdır. Kemik miktarının yeterli olduğu durumlarda protez tutuculuğu ve stabilizasyonu da iyi olur. Doku miktarının yeterli olmadığı durumlarda implantlardan destek alınabilir.Total protezler doğru yapıldığında rahatça yemek yenebilmektedir.
Öte yandan özellikle hareketli protezler kullanılmaya ilk başlandığında bazı seslerin telaffuzunda problemler yaşanabilir.Bu durumda yüksek sesle ve ayna karşısında okuma, konuşma çalışmaları yapılarak sorun ortadan kaldırılabilir. Ancak ses bozuklukları hatalı protez kaynaklı da olabilir. Bu durumda protez yeniden düzenlenmelidir.
Total Protez Dişler Yemek Yerken Hareket Eder mi?
Alt ve üst çenedeki kemik miktarının yeterli olmadığı durumlarda protez dişlerin tutuculuğu ve stabilizasyonu azalmaktadır.Bu gibi vakalarda özel yapıştırıcılar kullanılabileceği gibi protezlerin oynamaması için çene kemiğine yerleştirilen implantlardan da destek alınması gerekebilmektedir.
Protez Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
- Günlük öğünlerin ardından ve gece yatmadan önce mutlaka düzenli bir şekilde dişlerinizi ve protezlerinizi fırçalamalısınız. Bu işlem sayesinde plak ve leke oluşumu da önlenecektir.
- Sabit protezlerin temizliğinde diş ipleri ve arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Bu diş ipi sabit protezlerin temizlenmesinde de oldukça etkili bir yöntemdir.Bunun yanı sıra özellikle implant üstü sabit protezlerde ağız duşunun etkisi oldukça başarılıdır.
- Ağız hijyenini yeterince sağlanamadığı düşünülen durumlarda ağız gargaralarından faydalanılabilir.
- Hareketli protezlerin temizliğinin en etkili yolu kimyasal sıvılarda bekletmektir.
- Yemeklerden sonra protezler çıkarılıp fırçalanarak temizlenmelidir.
- Protez temizliğinde aşındırıcı tozlar kullanılmamalıdır. Çünkü diş yüzeyinde çizilmeler olur, protezin cilası ortadan kalkar ve zamanla lekeler oluşur.
- Protez üzerinde oluşan tartar ve protez içindeki kalıcı lekeler diş hekimi tarafından temizlenmelidir.
- Sabit ya da hareketli protezlere sahip olan bireylerde genel kontrollerini yaptırmak için diş hekimini 6 ayda bir ziyaret etmelidir.