Diş Beyazlatma (Bleaching)
Diş beyazlatma işlemi olarak da bilinen ‘Bleaching’, dişlerin mevcut renginin açılmasına dayalı bir işlemdir. Beyazlatma işlemi özel olarak hazırlanmış bir jelin dişler üzerine sürülerek, bir ışık kaynağı veya lazerle reaksiyonunun hızlandırılması şeklinde olmaktadır. Tedavinin süresi dişte hasar meydana getirmeyecek ölçüde hekime ve hastanın istediği beyazlık derecesine bağlıdır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
Ev ve ofis tipi olmak üzere iki farklı beyazlatma işlemi bulunmaktadır:
Home Bleaching adı verilen ev tipi beyazlatma işlemi 1 hafta süresince evde uygulanan kişiye özel hazırlanmış plaklarla yapılan diş renginin açılması işlemidir.
Bir diğer işlem ise klinikte özel ışık cihazları ile hekim kontrolünde uygulanan Office Bleaching adı verilen yöntemdir.
Diş Beyazlatmanın Etkisi Kalıcı mıdır?
Diş beyazlatma işlemi sonrasında elde edilen beyazlık belli bir zaman sonra kaybolmaya başlar. Bu sürenin uzun ya da kısa sürmesi tamamen hastanın ağız bakımı, sigara, çay ve kahve kullanımı ile yakından alakalıdır. Hastanın gerekli özeni göstermesi durumunda diş beyazlatma yöntemi ile hastanın sahip olduğu beyaz dişler yaklaşık 6 ay ile 2 yıl arasında sabit kalmaktadır. Her 6 ayda bir 1 – 2 seansla bakım sağlanması tavsiye edilir.
Dişler Herkeste Aynı Oranda Beyazlar mı?
Her bireyin genetik ve kalıtsal özellikleri birbirinden farklı olduğu için diş beyazlatma tedavisi herkeste aynı sonucu vermemektedir. Diş renginin ne kadar açılacağı tamamen bireyin diş yapısına göre değişiklik gösterir.
Diş Beyazlatma İşlemi Herkese Uygulanabilir mi
?
Diş hekiminiz tarafından yapılacak muayene sonrasında beyazlatma işlemi için uygun bir hasta olup olmadığınız saptanır. Diş ve diş eti sorunu olan hastalar da beyazlatma işlemi bu sorunların büyümesine yol açacaktır. Bu nedenle öncelikle gerekli tedavilerin yapılması gerekmektedir. Gelişim çağındaki çocuklara, ön bölgede dişlerinde çok fazla restorasyon olan bireylere, ağız hijyeni yetersiz kişilere, hamilelere ve emziren annelere beyazlatma işlemi yapılması tavsiye edilmemektedir.
Beyazlatma İşleminin Uygun Olmadığı Durumlar Nelerdir?
- Şiddetli diş eti hastalığı olan hastalar,
- Alkol ve sigara bağımlıları,
- Hamileler ve emziren anneler,
- Gelişim çağında olan çocuklar,
- Peroksit alerjisi olan kişiler
- Çürük ve abrazyon gibi diş ve şekil anomalileri gibi diş patolojisine sahip hastalara
beyazlatma işlemi uygulanmamaktadır.
Beyazlatma işlemi sonrasında dişlerde hassasiyet oluşur mu?
Kırılmış bir dişte dentin denen minenin altında yer alan dokusu açığa çıkmış ve beyazlatma materyali uygulanmış ise hastada ciddi bir hassasiyet görülebilir. Bu nedenle beyazlatma işlemi yapılmadan önce bu dokuların mutlaka izole edilerek kontrol altına alınması gerekmektedir.
Beyazlatma İşleminin Yan Etkileri Bulunur mu?
Diş beyazlatma işleminin yan etkileri kişiye göre değişiklik gösterir. Uygulama sırasında kişi küçük bir hassasiyet hissi duyabilir. Ancak uygulama esnasında ortaya çıkan hassasiyetin uzun süre devam etmesi durumunda uygulama durdurulmalıdır. Hassasiyet hissinin 24 saat içerisinde geçmemesi durumunda ise mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir. Hekiminizin uygun göreceği hassasiyet azaltıcı önlemler ile bu hissin önüne geçilebilmektedir.
Diş Beyazlatma İşlemi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beyazlatma işlemi yapıldıktan sonra beyazlatma atağı devam edeceği için ilerleyen 3-4 gün boyunca çay, kırmızı şarap, kahve, kola gibi aşırı renklendirici içeren gıdaların tüketilmemesi gerekmektedir. Ağız ve diş bakımına da ayrıca dikkat edilmelidir.