Çocuk Diş Hekimliği
Halk arasında Çocuk Diş Hekimliği olarak da bilinen Pedodonti; 0 – 1 2 yaş grubundaki tüm bebek ve çocukların gerek süt dişlerinin gerekse daimi dişlerinin sağlıklı gelişimini ve oluşabilecek hastalıkların tanı ve tedavisini kapsayan süreci temsil etmektedir.
Çocuklara Yapılan Başlıca Diş Tedavileri Nelerdir?
- Çürükten koruyucu uygulamalar(fissur sealent da denilen azı koruma, flor uygulamaları, ağız hijyeni eğitimi)
- Süt ve daimi dişlerdeki çürüklerin restoratif ve kanal tedavileri,
- Dişeti hastalıklarından koruyucu önlemler (diştaşı temizliği, polisaj)
- Erken kaybedilen süt dişleri için yer tutucular
- Çene iskeleti bozukluklarının, dişsel çapraşıklıkların ve çocuklardaki gelişimsel anomalili dişlerin tedavileri
Pedodontistler tarafından yapılmaktadır .
Pedodontist Kime Nedir?
Pedodontist; çocuk dişleri ile ilgili tedavileri ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarını yapan; çocuk psikolojisi, büyüme ve gelişim konularında eğitim almış uzman diş hekimidir.
Pedodontist veya bir başka deyişle çocuk diş hekimliğinin ana amacı; çocuklarda oluşması muhtemel diş sorunlarının tedbirlerini almak ve çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamaktır.
Bu amaca yönelik olarak yapılan tüm çalışmalar “Koruyucu Diş Hekimliği” uygulamaları olarak adlandırılmaktadır.
Süt Dişleri Neden Önemlidir?
Toplamda 20 tane olan süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de yine dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadır. Ayrıca gelecek olan sürekli dişlerin sağlığı süt dişlerinden etkilenmektedir.
Çocuklarda Çürük Oluşma Nedenleri Nelerdir?
Yetersiz ağız hijyeni, gece beslenmesi, düzensiz ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme çürüğün başlıca nedenleridir.
Çocuklarda Diş Çürüklerinin Önlenmesi İçin Ne Yapılmalıdır?
Öncelikle çoculara düzenli fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.Çocukların erken yaşlarda diş doktorunu ziyaret etmesi ve çürük oluşumunu engellemek için fissür örtücü uygulamaları gerekli durumlarda topical flor uygulamaları yapılmalıdır.
Çocuklar Diş Hekimine İlk Ne Zaman Götürülmelidir?
Dünya Sağlık Örgütü; ilk diş hekimi muayenesinin, ilk diş çıktıktan sonra yani 6 ay ile 1 yaş arasında yapılmasını önermektedir. İlk çocuk diş hekimi ziyareti, hem çene ve diş gelişiminin düzenli gelişimi için ağız muayenesi, hem de ağız – diş bakımı hakkında beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile ilgili özel bilgiler verebilmesi açısından çok değerlidir. Yapılan araştırmalar bu şekilde hareket edildiği takdirde çocuklarda ilerleyen süreç içerisinde beyaz önlük fobisinin engellendiğini göstermiştir. Bu nedenle bebeğinizin ilk dişini çıkarmasını takiben çocuk diş hekimine götürülmesi oldukça önemlidir.